LANTLYCKANS

2011 registrerades Lantlyckans kennel och på våren samma år föddes vår första kull. Det har varit en fantastiskt upplevelse att få följa dessa nio små underverken från valplådan och ut i livet. Vi är så stolta och nöjda med våra samtliga valpköpare som verkligen förvaltar sina hundar på bästa sätt. Det värmer i hjärtat!
 
Vår familj består av Sofia, Stefan, Jon och Gry samt hundar Viggo och Barca. Det är jag, Sofia, som har det största hundintresset i familjen och är således den som är aktiv med hundarna. Jag har haft hund sedan 2001 och har under dessa år testat flera olika hundsporter, med mest fokus på lydnad och jakt. Jag värdesätter att samspela med hundarna i en aktiv vardag. Våra hundar följer med på det mesta, vare sig det handlar om ett jaktpass, lydnadsträning, en löprunda eller att ligga passiva på någon lekplats. Självklart är det roligt att få ett kvitto på de resultat som träningen givit, genom att tävla ibland. Ett och annat varv i utställningsringen blir det också.
 
Hundarna är främst våra familjemedlemar, avel bedrivs mycket småskaligt i hemmamiljö, på de individer som kan bidra positivt till rasens utveckling.

 


Avelsmål:


Vårt avelsmål är friska hundar, med en mentalitet förenligt med nedanstående samt motiverande stamtavlor för rasen. Vi följer rasklubbens riktlinjer vid val av avelsdjur och kombinationer. 
 
Vi lägger stor vikt vid att hundarna ska fungera mycket väl som familjemedlemmar och i vardagen. De ska vara tillgängliga samt sociala individer som är stabila och har retrieverns mjuka framtoning. Som arbetshund eftersträvar vi arbetsvilja, motor och mycket "willtoplease". En tollare ska gilla att jobba, vad som än bjuds. Självklart ser vi det som en viktig del att förvalta tollarens jaktliga egenskaper, så som viltspontanitet och apporteringsförmåga. En god jakthund har de rätta förutsättningar för att fungera och prestera i samtliga hundsporter.
 
För att lyckas med uppsatta avelsmål och bidra till positiv utveckling av rasen är utvärdering viktigt. Vi värdesätter att våra valpköpare delar dessa tankar och att man tar sitt ansvar som tollarägare.
 
Detta görs genom att:
- Röntga höfter & armbågar på din hund när den är 12-24 månader.
- Mentalbeskriva hunden.
- Ögonlysa hunden någon gång i livet.

Våra valpar växer upp tillsammans med oss i familjen, de har blivit mycket hanterade, både individuellt och i grupp samt är vana vid vardagens ljud och stök. De har levt tätt tillsammans med barn och andra snälla hundar. De har blivit introducerad till vilt och lärt sig att associera en speciell visselsignal med att komma.


När valpen överlämnas är den:
  • Registrerad i Svenska kennelklubben
  • Id-märkt med chip
  • Vaccinerad mot parvo
  • Avmaskad regelbundet
  • Veterinärbesiktad
  • Doldafelförsäkrad